top of page

Tips voor het spelen van padel tijdens de winter

Het is winter in België en dat betekent helaas lage temperaturen en vaak vochtige omstandigheden op het padel terrein! We moeten ons aanpassen aan deze omstandigheden, zowel in het dagelijks leven als in ons padel spel.

Eerst en vooral, en misschien wel het belangrijkste, moeten we zorgen dat we goed opgewarmd zijn voor we aan een wedstrijd starten. In koude omstandigheden is het typisch dat onze spieren onder meer spanning staan en meer tijd nodig hebben om voldoende op te warmen. Dit zal zorgen voor minder blessures en zorgen dat je op je beste niveau kan spelen.

Zonder al te starten met het tactische deel, is het belangrijk om de staat van het terrein te analyseren. We moeten zowel naar het gras and de wanden kijken. Als we op een indoor court spelen zal er gewoonlijk niet zoveel verschil zijn in de winter, behalve een lagere temperatuur als de ruimte niet verwarmd is. Als we echter buiten spelen zal naast de lage temperatuur ook de vochtigheid een grote rol spelen. Het is typisch dat, wanneer de zon ondergaat, de ramen aandampen en dat als de bal traag tegen het glas botst, hij naar beneden slipt. Als de bal effect heeft en/of tegen de zijwand botst zal hij altijd anders botsen dan gewoonlijk in droge omstandigheden. Wat het gras betreft kan het bij vochtige omstandigheden gladder zijn, dus moeten we de snelheid van het spel hieraan aanpassen.

Bij het spelen zal je ook merken dat de bal heel wat minder botst, aangezien de bal druk verliest in de koude. Dit zal het spel sterk beïnvloeden, we geven enkele tips in aanval en verdediging:


Aanval

De smash, een van de grootste wapens om een punt te winnen, is zo goed als onbruikbaar als het koud is. Als we dus gewoon zijn om hier veel punten mee te winnen, zullen we moeten variëren en zoeken naar een vibora of een bandeja die wat agressiever is dan normaal. De opslag en eerste volley zijn heel belangrijk, om zo het initiatief van het punt niet onmiddellijk te verliezen. Het is makkelijker voor de verdediger om te lobben in deze condities! Aangezien er niet zoveel winnende shots zijn, zullen de punten vaak langer zijn, dus geduld bij het opbouwen van het punt, zoeken naar verschillende tactieken en open ruimtes zullen je gewoonlijk helpen om het punt te winnen.


Verdediging

Het is logisch dat als het spel trager gaat door de koude, dat het makkelijker is om te verdedigen van achteraan het terrein. Eerst en vooral moeten we meer lobs spelen, omdat het moeilijker is voor de tegenstander om winnende slagen te winnen met bovenhandse ballen. We moeten geen schrik hebben om lang in verdediging te staan, maar geduld hebben tot we het net kunnen winnen met een van onze lobs. Dat de bal minder hoog botst zorgt dat we vaak dieper door de knieën moeten gaan. Zorg dat je goed opgewarmd bent bij de start van de match!

Ten slotte, als het terrein nat is, is het super belangrijk om met eerste service en volley te spelen, want het net snel verliezen wordt nadien heel moeilijk om recht te zetten. Bovenhandse ballen zijn wat makkelijker om te versnellen zonder dat hij teveel opbotst. Bij verdedigen op een nat terrein moeten we heel voorzichtig zijn met de lobs die we geven, aangezien onze verdedigende slagen vaak van heel laag komen en de bal wat zwaarder kan zijn. In sommige condities zal het essentieel zijn om goed te kiezen of je de bal na de botst met de achterwand neemt, of in half-volley voor de wand. Verdedigen is heel wat moeilijker op een nat terrein, dus denk eraan dat 1 break voldoende kan zijn om een set te winnen!

Ángel Cobo

253 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page