top of page

10 trainingstips voor padel

Bijgewerkt op: 23 dec. 2019


Voorkomen is beter dan genezen


Hoewel lang niet alle blessures te voorkomen zijn, zijn er toch een aantal dingen die je als sporter kan toepassen om de kans op een blessure zo klein mogelijk te maken. 


Warming up


Veel sporters vinden een warming-up vervelend om te doen. Toch is een goede warming-up erg van belang bij het voorkomen van sportblessures. Wat doet een warming-up eigenlijk? Een warming-up doet wat het zegt. Het warmt je lichaam op. Dit zorgt ervoor dat bloed sneller door je lichaam pompt. Hierdoor wordt er meer zuurstof aangevoerd naar de spieren, wat er weer voor zorgt dat spieren soepeler worden. Dit maakt de kans op spierblessures kleiner. 

Een warming-up zorgt er ook voor dat je jezelf mentaal voorbereid op de padelwedstrijd, wat een bijkomend voordeel is!

  

Water


Als je sport, verlies je veel vocht doordat je zweet. Zorg ervoor dat je dit vocht aan blijft vullen door te drinken. Drink voor de training of wedstrijd voldoende water. Voldoende vocht zorgt ervoor dat je lichaam niet uitdroogt. Dit kan onder andere helpen bij het voorkomen van spierkramp, vermoeidheid en duizeligheid. 


Cooling-down


Een goede cooling-down zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur geleidelijk zakt. Wanneer je abrupt stopt met sporten kan bloed zich ophopen in de ledematen waardoor je duizelig wordt en zelfs flauw kan vallen. 


Spierversterkende oefeningen


De meest voorkomende blessures bij padel zijn knie en hamstringblessures. Om hier blessures te voorkomen wordt het aangeraden om spierversterkende oefeningen te doen. Hiermee verstevig je de hamstring of de spieren om het kniegewricht heen. De KNLTB heeft in een artikel geschreven dat balansoefeningen de kans op een blessure met ongeveer de helft kunnen verminderen. 


Rekken


Door sporten komen je spieren op spanning te staan, waardoor ze verkorten. Daarom is het goed om na de warming-up en cooling-down nog even te rekken. Het rekken zelf moet geen pijn doen en je moet de rek-positie niet langer dan 20 a 30 seconden vast houden. 


Goede schoenen


Wat ook erg belangrijk is zijn goede schoenen. Zorg ervoor dat je schoenen voldoende grip hebben. Dit voorkomt onnodige valpartijen. Schokdemping is belangrijk om de schokken op je gewrichten te minimaliseren. Let ook op de stabiliteit en het draagcomfort. Kijk hier voor meer informatie over het belang van goede padel schoenen. 


Voeding


Iets waar je niet direct aan zal denken is voeding. Goede voeding kan bijdragen aan het verminderen van kans op blessure maar kan ook zeker bij een spoedig herstel. 

Zorg dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor je spieren. Dit is belangrijk voor het herstel van de spieren. Je hoeft niet direct eiwitshakes te gaan nemen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zitten onder andere in: Zuivel, vis, vlees, ei en noten. Aangeraden wordt ongeveer 1 tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht in te nemen. Weeg je dus bijvoorbeeld 70 kilo, neem dan tussen de 70 en de 105 gram eiwitten per dag in.   

Omega-3 vetten dragen ook bij aan het herstel. Omega-3 vetten hebben namelijk een ontstekingsremmende werking. Omega-3 zit voornamelijk in vette vis zoals Zalm, makreel, forel, tonijn en haring. Mocht je totaal niet van vis houden, zijn er ook visolie pillen. Deze bevatten namelijk ook omega-3 vetten. 


Luister naar je lichaam!


Misschien nog wel de allerbelangrijkste tip in het voorkomen van blessures is luister naar je eigen lichaam. Ga niets forceren. Ga niet door met padel als je pijn krijgt aan je spieren of gewrichten. Vaak voel je een blessure aankomen. Bijvoorbeeld je knie die net heel even pijn deed. Wanneer je op zo’n moment rustiger aan gaat doen of zelfs gaat stoppen, is de kans op het voorkomen van een knieblessure groter dan wanneer je door de pijn heen gaat. Hierbij komt nogmaals de term om te hoek kijken: “voorkomen is beter dan genezen”. Misschien door nu te stoppen, voorkom je wel weken van last!
264 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page